14 березня, 2024

МОЇ ВІДКРИТТЯ_випуск 3_БЕЛЬКАМПО

Одному активному читачеві, який тероризував мене питанням: «Що в нашій бібліотеці новенького?», я відповідала: «А ви вже все стареньке прочитали?»

Це питання частенько ставлю і собі, особливо після реклами   інтернет-книгарень. І чи не кожна або лауреат якихось премій, або очолює список бестселерів, або кільканадцять тижнів є хітом продажів.

А мені дуже подобається грати у Книжкове казино в АІСТиній бібліотеці:  підхожу до полиці, навмання беру в руки книгу, а далі – як карта ляже.

Так одного разу відкрила для себе нідерландського письменника Белькампо. «Велика подія» настільки не схожа на все прочитане до того, що тримаю книгу у полі зору і не випускаю її з рук, згадуючи слова однієї мої колеги. Вона казала, що є книги, які  ніколи не дозволить винести зі свого дому.

До другої книги Белькампо потягнулася уже свідомо. І вона не розчарувала.

Першими у збірці  ідуть спогади про мандри. У 30-ті роки він утік від безробіття із рідної Голландії. Вісім місяців  подорожував автостопом Європою, Заробляв собі на життя, малюючи портрети. Інколи платою йому була вечеря чи сніданок.  Заняття для сильних духом, погодьтеся. Таку долю собі оберуть одиниці.

Серед них бачу нашого Григорія Сковороду. І хоч вони абсолютно різні люди, коли Белькампо пише:  «Буває, що тебе раптом охоплює незрозуміле блаженство, причину якого ти не можеш вгадати. Ймовірно, це трапляється, коли міра того, чого прагне твоя душа, ненароком і точно збігається з мірою або тонусом того, що дає тобі в цю хвилину навколишній світ. Під навколишнім світом я розумію все, навіть сторінку книги, яку зараз читаю» - я чую голос нашого філософа. Мені навіть здається, що Белькампо "взув черевики" Сковороди.

Щоб  стати повноцінним знавцем творчості нідерландця, треба прочитати більше його творів, треба більше часу і можливостей, яких у мене немає.  Але коли у спогадах 30 років  натрапила на ось цей пасаж: «коли настане кінець світу, ангели зійдуть з небес і скрутять всі дороги в рулони, як килимки», - можу з впевненістю сказати, що ідея  «Великої події», яка була видана у 1959 році, родилася у Белькампо під час мандрів. Може, з цієї фрази вона й виросла.

Письменник вже попав в поле зору наших видавців та перекладачів. Дещо вже видано. Дуже очікую на друк «Великої події». Стою перша в черзі. Цитую за виданням: Белькампо. Избранное - М.: Радуга, 1987.

Белькампо від користувача Irina Vek

Немає коментарів:

Дописати коментар