13 березня, 2024

Секрети професії "БІБЛІОТЕКАР"_випуск 1

Як потяг до книг не перетворити на боротьбу з боржниками

Бібліотекарі зі стажем та досвідом знають, що з часом книги із інструменту терапії стають предметом боротьби з боржниками, коли мова йде про їхнє повернення.

Заручниками цієї боротьби стають ті, хто через любов до читання тільки планує стати читачем бібліотеки.

Бібліотекарі через втрату довіри в першу чергу думають про збереження фондів, за які вони несуть фінансову відповідальність. А майбутнього читача ображає, що в ньому вбачають потенційно-безвідповідальну людину, яка «зачитає» книгу. Замість того, щоб зустріти з відкритими обіймами кожного нового відвідувача, бібліотекар зупиняє його ентузіазм твердим, як цемент, питанням: «Чи є у вас місцева прописка?»

Саме так сталося з однією із учасниць фейсбук-групи «ПроКниги» Її вразила ця ситуація настільки, що вона поділилася нею у групі.

Дуже раджу переглянути і читачам, і бібліотекарам.

Описана ситуація – не зовсім стандартна. Це підтверджують і самі бібліотекарі, які є учасниками групи. На основі цього одного випадку неможливо вивести систему. Але уроки зробити треба.

Що може зробити бібліотекар?

Один із можливих варіантів - шукати, як із ворогуючої сторони зробити читача своїм союзником.

Такий шляхетний жест, таку руку примирення своїм боржникам простягнули співробітники Вустерської бібліотеки м. Массачусетс. Вони оголосили про березневу акцію Meowness, метою якої є повернення читачів до бібліотеки, навіть якщо вони загубили або пошкодили книги. І щоб скористатися цією пропозицією, достатньо лише надати фотографію або малюнок кота.

Посилання – на онлайн-листівці. Все у відкритому доступі. Будемо слідкувати за акцією разом.

Дякую, що прочитали


Немає коментарів:

Дописати коментар