21 березня, 2024

ІСТОРИЧНІ ПАРАЛЕЛІ_випуск 2_Артуро Перес-Реверте "Капітан Алатрісте"

 Рубрика «Історичні паралелі» - результат російської агресії. Не було би війни,  не бачила б я історичні паралелі у кожній прочитаній книзі, їх би не було.

Поштовхом для чергової публікації стала ось ця фотографія. Запозичила її на сайті "Освіторії"

Зараз вона  прекрасно би слугувала за ілюстрацію до роману іспанця Артуро Переса-Реверте «Сонце Бреди», який описує взяття іспанськими солдатами нідерландського містечка у 1624 році. Іспанцям не так просто було це зробити, але коли їм це вдалося, вони озвіріли. Солдати з задоволенням вбивали, грабували, палили і нищили, вбачаючи у всьому свою законну здобич.

 Оповідач - чотирнадцятилітній Іньїго Бальбоа, прислуговує іспанцю Алатрісте. Під час штурму  він втратив з поля зору свого хазяїна і, розшукуючи його, змальовує страшні картини розправи переможців над переможеними.

Аж раптом він бачить солдата-іспанця, який з ризиком для власного життя  виносить із палаючої ратуші  книги. І відбувається це в той момент, коли його співвітчизники трощать і грабують все на своєму шляху.

 Через багато років Бальбоа дізнається ім’я того солдата, який між багатством і книгами зробив вибір бути людиною.

 

Це факт біографії великого іспанського драматурга і поета Кальдерона, повне ім’я Педро Кальдерон де ла Барка.

Ось таку історичну паралель я сьогодні провела між 1624 та 2024 роками.

Спробуємо змоделювати.

Десь так через 400 років якийсь російський письменник напише авантюрно-пригодницьку книгу, наприклад, «Сонце Бахмута» про російсько-українську війну. Якомусь іспанцю в 2424 році буде так само важко розібратись в ній, як і мені в 2024, коли читала про іспано-нідерландську війну 1624, про осаду  Бреди. Як думаєте, чи буде там хоч один росіянин, який би рятував від вогню книги з українських бібліотек?

Українськіх читачів порадувало видавництво "Фабула", яке надрукувало першу книгу циклу Артуро Переса-Реверте про Капітана Алатрісте. Запрошую до АІСТиної бібліотеки, знайомтесь з першою книгою пригод. І вже будемо разом чекати на наступне видання.

) Ви за мною у черзі )

Дякую, що дочитали. Далі буде...

історичні паралелі від користувача Irina Vek

Немає коментарів:

Дописати коментар