06 лютого, 2024

Жанрово-тематичні різновиди сучасної прози для дітей

Розповідаючи про жанри дитячої літератури, я виконую читацький запит. Якось моя колега, вчитель початкових класів, стоячи біля полиці з дитячими книжками і тримаючи одну із них в руках, спитала: «Це літературна казка, фантастика, чи фентезі?»

 Коли письменники маркують свої твори, вони дуже «полегшують» життя дослідникам своєї творчості. Але так буває не завжди. Давайте спробуємо розібратися.

  • 1.     Найлегше визначитись з народною казкою, навіть пояснювати немає сенсу.
  • 2.     Якщо у твору є автор, він попадає під класифікацію «літературна казка».

Поки що все просто, правда? На черзі – фантастичні, пригодницькі, історичні, детективні, автобіографічні твори.

  • 3.     Фантастичність в широкому значенні – одна із ознак літературної казки. Літературна успадкувала це від народної. Слово «фантастика» походить від давньогрецького слова φανταστική, що означає мистецтво уяви.   Тому кожну літературну казку, де розмовляють тварини, де герої переносяться в інші світи, де разом з людьми в сюжеті задіяні істоти, яких немає у природі (кентаври, гноми, велетні, ельфи), можемо сміливо назвати фантастичною.
  • 4.     Фентезі  продукт 20 століття. Тут ми рівняємося на творчість Толкієна, на його трилогію «Володар перстнів». Із обов’язкових атрибутів – магія, присутність чарівних істот та подібність змальованого світу до Середньовіччя. Я би приплюсувала як один із атрибутів – розмір твору. Створити та описати нові світи – справа непроста, тому маленький твір автоматично перетвориться на повість чи роман.
  • 5.     Якщо звузити значення фантастики, то виокремиться жанр «наукової фантастики», який у дитячій літературі представлений не дуже широко. От так одразу згадуються «Пригоди Електроніка» Євгена Велтистова, «Пригоди Аліси» Кіра Буличова, а із сучасної літератури – «Джордж» Стіва Гокінга.

 Чи є літературною казкою твір, де немає казкових істот, де ніхто не переноситься ні в які світи, де крім людей немає більше дієвих осіб? Напевне, ні. Треба подумати. 

Кінець 1 частини. Далі буде...


Немає коментарів:

Дописати коментар