30 січня, 2024

Бібліотека Невидної академії для магів_ВІРТУАЛЬНА БІБЛІОТЕКА. випуск 2

Основою АІСТиної Віртуальної бібліотеки є магічна бібліотека Невидної академії для чарівників Плаского світу (Дискосвіту), створеного Террі Пратчеттом. 

Повну її історію бібліотеки закінчу писати, коли перечитаю та переслухаю заново весь цикл романів Террі Пратчетта про Плаский Світ. Є в ній комічні сторінки,  є епічні.

Можливо, буду першою, хто їх об’єднає.

Чому академія - Невидна, якщо для її Вежа мистецтв - найдавніша та  найвища, вежу видно звідусіль? Зроблю припущення - автор нібито такого пояснення не дає (ця інформація потребує уточнення), що це приклад знаменитого анг-морпоркського почуття гумору: назвали ж вони Короткою найдовшу вулицю міста!

У ПЕРШОМУ романі  бібліотека фігурує лише при згадці про неконтрольований витік магії, який назавжди змінив життя її головного бібліотекара.  Він перетворився на орангутана. Чарівникам під силу повернути йому людську подобу, але він активно цьому протистує, і врешті решт його залишили у спокої. Тим більше, це ніяк не вплинуло на його професійну діяльність, що і було продемонстровано у ДРУГОМУ романі циклу «Химерне сяйво». Його «внутрішній каталожний апарат» й надалі продовжував працювати блискуче. Його нове тіло аж ніяк не заважало брати участь у засіданнях Вченої ради університету. Він так само продовжував піклуватися про безпеку книг і забороняв - навіть викладачам - курити в бібліотеці…

У ТРЕТЬОМУ романі «Чаротворці» головний бібліотекар – самотужки – рятує від знищення всю бібліотеку. Це була блискуча рятувальна операція. Ось де справжні епічні картини порятунку та лікування книг. 

Ми чули, що книги за Середньовіччя були прикуті до полиць, це рятувало їх від злодіїв. У бібліотеці магічного університету книги також були прикуті ланцюгами до полиць, але з іншою метою: для безпеки читачів. Тому що магічні книги мають свою вдачу, свій характер - не завжди миролюбний, ведуть себе невиховано, бешкетують і вередують. Щоб врятувати, бібліотекар просто відпускає книги на волю і вони знаходять прихисток у Вежі мистецтв.

P. S. А тепер час розповісти про зображення, якими доповнюю свою публікацію. Їх створив ШТУЧНИЙ  ІНТЕЛЕКТ! Цю можливість надає платформа графічного дизайну CANVA. Перші три ілюстрації - створювались за словами "магія, книги, бібліотека". При створенні наступних трьох використовувались 4 слова "магія, книги, бібліотека, купол". А щоб створити три останніх, ввела вираз "прикуті книги". 

Текст абзацу від користувача Irina Vek

Немає коментарів:

Дописати коментар