23 квітня, 2024

День ДЕТЕКТИВА та День КНИГИ та АВТОРСЬКОГО ПРАВА

Випадок чи доля поєднали у квітні два  яскравих свята. Розкажу про художній твір, який ілюструює їх обидва 

Авторському праву приділяється дуже велике значення в одній із останніх книг Джоан Ролінг. З 2013 року вона під псевдонімом Роберт Гелбрайт (або Галбрейт) пише детективні романи.  В 6-й книзі від руки невідомого убивці гине авторка популярного мульфільму. Події відбуваються в наші дні. Соціальні мережі вибухають, дописники займають діаметрально різні позиції: одні шкодують, вражені наглою смертю. А інші – зловтішаються, обвинувачуючи її у тому, що вона по-злодійськи користувалась ідеями інших людей.

В наші часи захист свого авторства вийшов на високі щаблі. Років 100 назад можна було перекласти книгу, дати їй іншу назву і випустити під власним ім’ям. Зараз такий маневр неможливий, що довела сама ж Джоан Ролінг, коли в Росії з’явилася серія книг про Таню Гроттер. Англійська письменниця через суд в Голландії домоглася  обвинувачення автора у плагіаті.

Колись я з нетерпінням чекала на вихід чергової книги Поттеріани. Тепер з таким самим почуттям чекаю на друк її детективів та їхнього  перекладу на українську. Головні герої – приватні детективи Корморан Страйк та Робін Еллакот (спочатку секретарка, потім співробітниця, а тепер повноправний партнер). Джоан Ролінг   вдало вимальовує своїх персонажів. Шерлока Холмса і доктора Ватсона їй, звичайно,  не переплюнути (вибачте), а от прихильність читачів завоювати вони змогли. Я серед них. І перетягнула на свій бік кількох колег.

Можу запропонувати й іншим. Нашій бібліотеці пощастило отримати в тимчасове користування перші три романи. Наступні я придбала для себе сама.

Читайте. Будемо разом чекати на вихід чергового детектива.

Далі буде…

Дякую, що дочитали.

Немає коментарів:

Дописати коментар