05 квітня, 2024

Бібліотечний урок для дорослих

Якби я проводила бібліотечні уроки для дорослих, почала би з бібліотерапії, з лікувальних властивостей, що приносить читання.

Фразу, яка була викарбувана на фронтоні бібліотеки Рамзеса ІІ, повторюють всі, хто пише про бібліотерапію: «Ліки для душі».

Менш відома інша фраза, яка належить нашому знаменитому земляку, хірургу Миколі Пирогову: «Книга – найкращий лікар».

Ми, українці, живемо у постійному стресі. Тому шукаємо ліки від цього і рятуймося, хто чим може: робота, спорт, серіали, музика, ігри, читання, прогулянки, рукоділля. У 2009 році нейрофізіологи з університету Сассекса дійшли висновку - після низки досліджень – ніщо так не розслабляє людину, як читання: 68%.

Я не закликаю вас передивитися фільм «Геній і безумець», знятий за  реальними подіями. Він заважкий, хоча дуже цікавий. Основні факти можна прочитати і в Вікіпедії, якщо йти за крихтами (Оксфордський словник англійської мови → словник Мюррея → Джеймс Мюррей → фільм «Геній і безумець»,  якщо саме в такому порядку іти по сторінкам Вікіпеді, можна дійти до детального викладення сюжету кінофільму).

Нині «Оксфордський словник англійської мови» - шановане у всьому світі академічне видання, має 150 річну історію. Щоб він став таким, багато сил приклав  Джеймс Мюррей, його перший головний редактор. Йому потрібні були помічники у пошуку цитат із художніх творів, щоб прослідити історію слова. Тобто Мюррей шукав людей, які багато читали.  Одним із них став  Вільям Честер Мейнор. Був він, на жаль,  психічно хворим і лікувався у закритій клініці. Дуже страждав від примар. Дієвим способом їх позбутися було читання.

Ще раз ) і великими буквами: людину ЧИТАННЯ рятувало ВІД ПРИМАР.

Боже збав усіх нас опинитися у подібній ситуації. Але рецепт порятунку від дурних думок варто запам’ятати.

Якщо ви любите читати,  то маєте чим лікувати свої нерви. Якщо завдяки вам ваші діти та учні люблять читати, ви даєте їм в руки гарний терапевтичний інструмент.

Маю надію, що пишу для тих, хто належить до 68% )

 P.S. Кілька аргументів передивитися  «Генія та безумця»: прекрасна гра Мела Гібсона та Шона Пенна, цікава історія про створення Оксфордського словника, можливіть побачити молодого Вінстона Черчіля. Ми пам’ятаємо його грузну фігуру під час Другої світової війни. А в кінці дев’яностих 19 століття це був стрункий красень.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар