05 грудня, 2021

НОВИНИ ВІРТУАЛЬНОГО ЗООПАРКУ

 Віртуальний зоопарк – це спільний проект четверокласників на чолі з класною мамою Оленою Леонідівною та бібліотекарем Іриною Сергіївною.

Над його створенням вже більше двох місяців ми постійно працюємо і  маємо гарний результат.

На вас чекають такі відділи:

  • Птахи
  • Гризуни: білки, миші та пацюки, їжаки
  • Плазуни:  вужі, змії, черепахи, динозаври
  • Свійські (одомашнені) тварини: поросятка, кролики, корови, віслючки; окремо для собак та котів відкрито окремі вольєри.
  • Ссавці (тварини, що живуть на волі): вовки, лиси, ведмеді, мустанги, дикі барани, панди,
  • Морські тварини: кальмари
  • Гуртовий відділ (Відділ «Великий секрет простір для великих компаній») 
  • Завдяки четверокласникам відкрито Відділ Невідомих з точки зору біології тварин: МІФІЧНІ (ельфи, феї, гноми, дракони і т.п.) та КАЗКОВІ (мумі-тролі, ферігарди, жабокиць, гіпогриф і т.д.) створіння.
  • А також Технічний, Науковий відділи та Відділ охорони та хранителів. Плануємо відкрити Ветеринарну лікарню

Зараз саме час мені, як директору Віртуального зоопарку, хвалити своїх помічників-четверокласники.

Дві перших наші зустрічі нагадували мозковий штурм: діти згадали стільки звірів, що одній людині довелося б працювали не менше року. Отож довелося директору Віртуального зоопарку, тобто мені, бібліотекарю  Ірині Сергіївні, просити четверокласників про допомогу: не просто запропонувати якесь звірятко, а назвати книгу, автора та надати короткий опис і характеристику.

 Ми збираємося щовівторка, і кожного разу я отримую від 8 до 15 рекомендацій до ВЗ.

 Це завдяки їм наш зоопарк так виріс і зміцнів. На даний момент у картотеці ВЗ  - 67 реєстраційних карток.  Але насправді мешканців набагато більше, тому обов’язково треба розповісти про Відділ, який називається «Великий секрет простір для великих компаній». Дуже  хочеться назвати його лаконічніше, але поки що не вдається підібрати влучного слова: ГУРТ, ТОВАРИСТВО, ШКОЛА... (Ми просимо допомоги у наших відвідувачів: раптом вам спаде на думку якесь гарне слово – дайте знати).

Отож, коли мова заходить, наприклад, про Лісову школу, чи про події, що розгортаються в книзі «Балакучий пакунок», де героями є багато різних звірів – ми із четверокласниками дійшли згоди, що негоже їх розлучати по різним вольєрам і відвели для них окремий простір. Навіть якщо їх двоє (як, наприклад, зайчик Буркотун і мишка Родзинка) – рука не піднімається їх роз’єднати.

Так і виходить, що за картотекою  - Мишкові миші - отримали реєстраційний номер №0066, але насправді їх більше, а тому і мешканців ВЗ – більше.

Мені, директору Віртуального зоопарку, надзвичайно цікаво працювати із четверокласниками.

До організації ВЗ я взялася, чесно кажучи, без чіткого плану. «Що тут такого складного?»  -  здавалося мені. Читати книжки, шукати героїв-звірів та описувати їх. Вперше я опинилися у тупику, коли діти запропонували дракона Щирика і динозавра Різдвозавра. Куди їх прописати? Якщо з динозаврами більш-менш зрозуміло, то як оформити дракона? Так з’явився відділ «Невідомих з точки зору науки тварин».

Наступний бар’єр було подолано, коли діти запропонували Чакалку. Що це? Хто це? І взагалі - це звір? Добре, що Уля Кучанська дала мені прочитати книжку, з якої стало зрозуміло, що це – людина. І її якось не годиться селити у зоопарку, правда ж? Зате можна врахувати те, що вона прекрасний учитель географії і їй дуже підходить роль екскурсовода. То ж коли у третій книзі Івана Андрусяка з’явився персонаж Чупакабра (а насправді ніякий не звір, а орнітолог Петро Педрович) – стало зрозуміло, що час відкривати Науковий відділ.

А вже коли мова зайшла про джина Бартімеуса, трьохголового пса Пушка – їх вже було легше прописати до Відділу охорони. І для Фродо Торбінса, гоббіта, теж робота знайшлася – прописали його до відділу Хранителів.

Отож, крім мешканців-тварин, Віртуальний зоопарк забезпечений Науковим відділом, Відділом охорони, а віднедавна ще й відкрився Технічний відділ. Завдяки чарівному велосипеду Віллі  ми можемо  відвідувачам запропонувати  альтернативні засоби пересування.

Зоопарк хоч і віртуальний, але є реальними його Картотека, реальними є Посвідчення, які отримали всі, хто працює над його поповненнями, і куди вписуються всі мешканці, ними запропоновані.


Шановні читачі, ви також можете приєднатися до нашої команди і порекомендувати свого улюбленого персонажа до АІСТиного Віртуального зоопарку. Схема дуже проста: ім’я героя, назва книги, на сторінках якої він живе, автора книги та характеристика (кілька речень). 




Немає коментарів:

Дописати коментар