16 лютого, 2024

ПОЛИЦЯ ДЛЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ_випуск 1_Іван Андрусяк. Трилогія про Чакалку

Як майбутні вчителі обирають свою професію? На кого орієнтуються?  Знаю, що для багатьох прикладом є їхні рідні. Дехто обирає професію, наслідуючи своїх шкільних викладачів. А чи можуть дитячі книги навчити чомусь майбутніх вчителів? Чи є на сторінках книг для дітей привабливі образи педагогів?

Отак сходу пригадалися 3 колоритні персонажі.

Сьогодні розповім про одну із них,  героїню трилогії Івана Андрусяка: «Стефа і її Чакалка», «Кабан дикий – хвіст велики» та «Чакалка та Чупакабра».

Здавна чакалкою на Слобожанщині  лякали непослухів. Сучасні батьки роблять те саме. І коли головна героїня, дівчинка Стефа, влаштовує дома скандал, за нею приходить Чакалка.

Там, до речі, крім цієї колоритної фігури, є ще багато всякої нечисті: і Бабай, і Баба Яга, і Чахлик Невмирущий… Логіка у поганців дуже примітивна: забираємо до себе бешкетників і непослухів, бо дома вони не потрібні, і робимо з них подібних собі.

Чакалка намагалася перетворити звичайних дітей на потвор у закинутій лісовій школі. А сучасні дітки рознесли ту школу на друзки в перший же день і втекли.

То все-таки, хто ж така Чакалка і чому майбутнім студентам важливо вивчати її приклад?  Тому що у них є всі шанси самим перетворитися на таких чакалок.

Уявіть, жила-була собі дівчинка, яка дуже любила школу, любила вчитися. Мріяла викладати у школі. Але рідні загітували її писати дисертацію замість того, щоб іти працювати з дітьми. Ось за цей короткий час сталося перетворення розумної дівчинки на Чакалку, тому що старенький професор, після того, як прочитав її дисертацію, заборонив підпускати її до дітей. 

Хіба не  парадокс?

Вважаю, що відверту розмову між дітьми та Чакалкою майбутнім вчителям треба вивчати з мікроскопом, настільки там важливе кожне слово.

Отож, студенти, увага!

Перші дві складові вашого майбутнього успіху на педагогічній ниві: професіоналізм та захоплення своєю справою. Розповідати треба про те, що тебе справді цікавить і захоплює: діти довірились Чакалці після того,  як вона з захопленням розповідала про орієнтування в лісі.

Найголовніші три складові підказали самі діти: вимогливість, доброта та любов до дітей. "Все залежить від того, любить учителька дітей, чи ні". 

 P. S. На превеликий жаль, цієї книги в АІСТиній бібліотеці немає. Мені дала її почитати одна із учениць. Але є хороша новина, трилогію можна знайти у відкритому доступі в інтернеті. А також є досить непогана аудіоверсія першої книги «Стефа та її Чакалка»

Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар